dijous, de juliol 26, 2007

Classe de Ferran Adrià

Ferran AdriàVia Directo al paladar he arribat a aquest vídeo de quasi una hora de duració: Los 80 mejores trucos para cocinar en casa. Un vídeo molt interessant on va mostrant secrets de cuina, trucs, eines culinàries, receptes... tot explicat de manera senzilla per Ferran Adrià.

El Racó

El Racó

L'altre dia vam quedar molt satisfets del menú d'El Racó. Hi havíem anat en alguna ocasió però feia temps i, aprofitant la nova seu (bé, ja porta uns mesos) de Ronda Universitat, vam menjar el següent (hi ha tres opcions de primers i segons):
  • Amanida de fruits secs i llavors (amb una vinagreta molt bona amb mel) i pizza integral de verdures i rap (molt original i bona la combinació, a més la base era molt bona)
  • Espaguetis al arrabbiata i lasanya de tres formatges. També molt bo, en especial la lasanya.
  • De postres, tots dos un tiramisú molt bo i fet amb molta gràcia.
El Roc de moment només s'ho va mirar perquè encara no menja sòlids. En resum, un lloc molt recomanable. El menú surt a 10 € i l'ambient i la decoració són molt agradables. Potser hi tornem un dia per demanar de carta, de fet, fins i tot es poden demanar plats per emportar. Com a aspecte negatiu, només comentar que la seva pàgina web amb Firefox és molt molt petita... alguns webmasters encara no pensen en els usuaris Firefox!
El Racó. Ronda Universitat, 11, 08007 Barcelona,
telèfon 93 301 85 79

dilluns, de juliol 16, 2007

El restaurant del Roc

vull tetaEl Restaurant que li encantaria al meu fill Roc. Tret de wulffmorgenthaler.com del 16 de juliol

dimecres, de juliol 11, 2007

De vacances

Ademus

Aquest mes d'agost estarem de vacances. El projecte és discret però esperem que sigui interessant. Començarem amb uns dies a Esterri d'Àneu, a veure què tal es menja pel Pallars Sobirà i quins restaurants trobem. Segons hem llegit, la cuina de la comarca és la típica de muntanya: confitat de porc, freginat de sang i fetge de corder, ous amb mel, col i trumfes amb suc de rosta, conill amb múrgoles i sopes de pastor; com a postres, l'arrop i el brossat. Embotits de porc (xolís, botifarra traïdora, goset, etc.) i de corder (girella) i formatges (serrat, formatge de tupí, brossat). A Lleidatur recomanen els hotels gourmet: Hotel Poldo i Hotel La Morera i el restaurant El Celler dels joglars.

Després tornarem uns dies a Berga (el "poble" del Ru) a recórrer el que ens hagi quedat del Berguedà. I, per últim, al poble dels meus pares, al Racó d'Ademús, al llogarret més perdut del territori, Negrón. Sent un indret valencià però tocant amb Terol i Conca, la barreja és absoluta. Intentarem dinar a La Muralla, un restaurant de Cañete (Conca), perquè el Ru pugui tastar el morterol (morteruelo) i un dels dolços de la zona que m'entusiasmen, l'alajú. Vés que no ens quedem a viure-hi.

Curiosament, en un dels llibres que llegim aquests dies per preparar el viatge, Josep Pla i Duat, Assumpció Civís i Llovera, El Pallars Sobirà i la seva cuina (Barcelona: La Campana, 1995), parlen del morterol a propòsit de la girella:
En Nèstor Luján, gran historiador de la cuina, ens parla d'un plat, el morterol, i diu: "Era un plat de despulles i carns interiors d'animals que en general comportava, primer, picar al morter o trinxar amb el ganivet aquestes substàncies cuites, especialment amb aigua i addicionades de greix i, en segon lloc, coure-les amb arròs en un brou o amb llet d'ametlles que es podia espessir amb pa ratllat i, al final de la cocció, amb ous batuts". D'això en parla el Llibre de Sent Soví, llibre de cuina, manuscrit, de finals del segle XIII. Es curiós, però cert que a la Catalunya medieval es pogués menjar alguna cosa tan pareguda a la girella com aquest "morterol"".
S'agraeixen tots els possibles consells sobre llocs on menjar o què menjar i què visitar d'aquest recorregut.

dilluns, de juliol 09, 2007

Llibres

llibresL'altre dia vaig passar per la llibreria Happy Books i no vaig poder resistir-me a comprar aquests dos llibres de cuina. S'ha de dir que estan de rebaixes, com sempre, i tots dos van sortir per 5€. Ara tenen molts llibres infantils i de cuina molt rebaixats. N'hi ha de cuina internacional, espanyola (per comunitats autònomes) i catalana (per comarques); jo em vaig decantar per aquestes dues cuines més properes.

Pel que fa a la cuina del Barcelonès en detallen moltes receptes (fideus a la cassola, paella parellada, bacallà a la llauna, braç de gitano, etc.) elaborades per la Mey Hofmann. I, a continuació, receptes elaborades pels grans cuiners: Oriol Balaguer, Ramon Freixa, Carles Gaig, Fermí Puig, Jordi Vilà, entre molts d'altres. També hi ha una recomanació final de restaurants i de fires i mercats.

El de cuina de Catalunya detalla, entre moltes més, les receptes d'escudella i carn d'olla, esqueixada, coca de recapte, escalivada, calçots, canelons trufats, xató, trinxat, suquet, fricandó, panellets, etc. i després hi ha un apartat per a la cuina d'autor amb receptes de cinc cuiners: Ferran Adrià, Xavier Pellicer, Joan Roca, Carme Ruscalleda i Santi Santamaria. Per últim parlen una mica de vins i de restaurants.

Tot correcte i bastant bé de preu.

dimecres, de juliol 04, 2007

Pel Berguedà

Croissants a Castellar de N'HugHem passat un parell de setmanes pel Berguedà, descansant de les altes temperatures de Barcelona. No hem pogut fer turisme gastronòmic però sí hem pogut visitar alguns pobles i gaudir d'algunes curiositats, com per exemple els enormes croissants que vam trobar als forns de Castellar de N'Hug. De moment no els hem tastat però tot arribarà...

També vam passejar per Vilada, Sant Jaume de Frontanyà (el municipi més petit de Catalunya, només 31 habitants), Gironella, Bagà, La Pobla de Lillet, Castellar de N'Hug i les fonts del Llobregat. També Gósol on vam poder gaudir de magnífiques vistes prop del Pedraforca:

Vista prop de Gósol i Pedraforca
Per cert, tot desèrtic... fer vacances al juny té l'avantatge d'evitar moltes aglomeracions.

diumenge, de juliol 01, 2007

La Cabana

Cruixent de patata amb brandadaFa uns dies que vam tornar d'unes "vacances" pel Berguedà aprofitant permisos diversos de maternitat i paternitat. Hem fet molt poques incursions en la seva cuina perquè amb el Roc és una mica complicat. Això sí, volem remarcar els menús de migdia que ofereix La Cabana. El menú ens va deixar molt bon gust de boca i ben aviat segur que hi tornem per tastar la seva carta. Cal destacar que el mateix restaurant té unes vistes de Berga impressionants ja que està situat dalt d'una muntanya.

El dia que hi vam anar vam poder apreciar el seu "Cruixent de patata amb brandada" que il·lustra aquesta entrada: les patates fregides fent una reixa i entremig la brandada de bacallà amb un fons de salsa de tomàquet dolça (tot boníssim, el millor sens dubte). De segon vam gaudir de "Bacallà fresc amb rissoto de ceps" i "Llaminera de porc al estil Wellington" (la llaminera, el "solomillo" dins de pasta de full). Les postres també molt interessants i molt ben decorades. Tot molt bo i per 11 €. A continuació algunes fotografies:

Bacallà fresc amb rissoto de cepsBacallà fresc amb rissotto de ceps


Llaminadura de porc al estil WelingtonLlaminera de porc al estil Wellington


postresPostres


Restaurant La Cabana. Entrada Nord de Berga, Carretera de Sant Llorenç de Morunys, 08600 Berga, 93 821 04 70